19 C
Adana
Perşembe, Mart 28, 2024

Şubat 2022 Olağan Meclis Toplantımız Gerçekleştirildi

Yayın Tarihi:

Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantımız Meclis Başkanımız Osman Bağış başkanlığında gerçekleştirildi. Yönetim Kurulu Başkanımız Şahin Bilgiç, Adana’nın narenciye ihracatının hak ettiği yerde olmadığını söyleyerek “Avrupa ve Rusya’ya ilaç kalıntılarının olmadığı narenciye ürünlerini ihraç ederek Adana’yı hak ettiği noktaya getirmeliyiz” dedi.

BAĞIŞ, “TARIMDA İTHAL ETTİĞİMİZ ÜRÜNLERİ KENDİMİZ ÜRETMELİYİZ”

Türkiye’nin 2021 yılında 7 milyon 820 bini ekmeklik buğday olmak üzere toplam 12 milyon 373 bin ton (buğday, arpa, mısır, soya ve ayçiçeği ithal ederek 3 milyar 679 milyon dolar; bugünkü kur ile yaklaşık 50 milyar TL) ithalat yaptığını ifade eden Meclis Başkanımız Osman Bağış, “Hububata dayalı mamul ihracatına baktığımızda 3 milyon ton bir milyon 365 bin ton makarna ve 238 bin ton bulgur olmuştur. Bunun karşılığı olarak yaklaşık 2 milyar dolar gelir, takribi olarak 27 milyar TL ihracat gerçekleşmiştir. Hububat ithalatını azaltıp, ihracatı arttırmamız için topyekûn seferberlik ilan etmeliyiz. Bunun için yeterli toprak ve çiftçilerimiz var, iklimimiz uygundur. Her ilin sorunları tek tek tespit edilerek, tarımda ithal ettiğimiz ürünleri kendimiz üreterek ihracatımızı arttırmalıyız” diye konuştu.

BİLGİÇ, “ÜRETTİĞİMİZ KADAR GÜÇLÜYÜZ”

Gıda ürünlerinde KDV indirimlerini olumlu bulan Yönetim Kurulu Başkanımız Şahin Bilgiç, yaptığı aylık değerlendirmede “Gıdada KDV’nin yüzde sekizden bire indirilmesi halkımız adına sevindirici bir durum. Zirai ilaç ve aletlerde de KDV yüzde bire indirilirse fayda sağlar. Şu an ekim dönemine giriyoruz. Üretici işi gereği mecburen mazot kullanmak zorundadır. Mazotta da KDV indirimi yapılmalıdır. Ülke üretebildiği ölçüde ayakta durur güçlü olur. Bir kez daha ifade edeyim tarımda girdi maliyetlerini azaltabildiğimiz kadar azaltmalıyız.”

NARENCİYEDE KALİTEDEN ÖDÜN VERMEMELİYİZ

Narenciye paydaşları ile “Sorun ve Çözüm Önerileri” toplantısına ev sahipliği yaptıklarını söyleyen Başkan Bilgiç, “Narenciyede de biyolojik mücadele şarttır. Üretim planı ihracata göre yapılmalı, ürünleri zirai ilaç kalıntılarından kurtarmalıyız ki Avrupa ve Rusya’ya sıkıntı yaşamadan ihraç yapabilelim. İnsektaryum (bilimsel amaçlarla, böcekleri inceleme, koruma, zararlı böcekleri yiyerek yok edecek böcekler yetiştirecek yapı) harekete geçirilmeli. Üreticileriler entegre mücadeleye daha çok önem vermeli ve bunun takipçisi olmalıdır.

Narenciye ihracatında ürünler AB Standardına uygun ambalajlanmalı. İhracatımızı arttırma çalışmaları sürerken iç piyasaya da ihmal edilmemeli, kaliteli ve sağlıklı ürün standardı burada da sağlanmalıdır” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu belirtiniz!
Lütfen adınızı giriniz

SON HABER/DUYURU

SOSYAL MEDYA

2,209BeğenenlerBeğen
1,336TakipçilerTakip Et
3,862TakipçilerTakip Et