21 C
Adana
Pazartesi, Nisan 29, 2024

Borsamızda “Mısır Üretimi, Lisanslı Depoculuk ve TÜRİB Değerlendirme Toplantısı” Düzenlendi

Yayın Tarihi:

Ticaret Borsamız, Nişasta Sanayicileri Derneği (NİSAD), Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) ve Tarım Ürünleri Lisanslı Depo ve Yetkili Sınıflandırıcı Şirketleri Derneği (LİDAŞDER) işbirliğinde; Ticaret Borsamızın ev sahipliğinde “Mısır Üretimi, Lisanslı Depoculuk ve TÜRİB Değerlendirme Toplantısı” gerçekleştirildi.

Türkiye’de nişasta sektörünü temsil eden çatı kuruluş olan Nişasta Sanayicileri Derneği (NİSAD) Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB), Tarım Ürünleri Lisanslı Depo ve Yetkili Sınıflandırıcı Şirketleri Derneği (LİDAŞDER) ve Adana Ticaret Borsası paydaşlığında, Adana Ticaret Borsası Konferans Salonu’nda ‘Mısır Üretimi, Lisanslı Depoculuk ve Türkiye Ürün İhtisas Borsası Değerlendirmesi’ konulu bir panel gerçekleştirdi. Kurumların çiftçileri de ağırladığı organizasyonda sektörün önde gelen kurumlarının temsilcileri çiftçi, tüccar ve sanayici için büyük önem taşıyan lisanslı depoculuğu tartıştı.

Yönetim Kurulu Başkanımız Şahin Bilgiç, NİSAD Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Başaran ve Adana Tarım İl Müdürü Muhammet Ali Tekin, açılış konuşmalarını yaptı. Ardından NİSAD Genel Sekreteri İsmail Kemaloğlu moderatörlüğünde düzenlenen panelde lisanslı depoculuk sektörü masaya yatırıldı.

LİSAŞDER üyesi Adnan Numanoğlu Türkiye’de lisanslı depoculuğun geldiği nokta, kapasitesi ve bölgesel bazdaki durumu hakkında bilgi verdi. Lisanslı depoculuğun çiftçi, tüccar, sanayici için neyi ifade ettiği, önümüzdeki süreçte depoculuğun gelişme trendlerinin nasıl seyredeceği gibi genel konularda katılımcıları aydınlattı. Sözlerini “Lisanslı depo işletmeleri olarak, yüksek yatırım ve işletme maliyetlerine rağmen ayakta kalarak; ürün ticaretinin gelişimine, üretimin sürdürülebilirliğine ve gıda güvenliğine katkı sağlamaya; çiftçilerimize, sektörümüze ve tüketicilerimize hizmet etmeye devam edeceğiz” diyerek bitirdi.

NİSAD adına panele katılan Sunar Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Çomu, nişasta sektörünün mısır çiftçisi için neyi ifade ettiğini, özellikle toplantının yapıldığı Çukurova bölgesinde sektörün mısır üreticisine ve dış ticarete katkılarını anlattı. Nişasta sektörünün hem bölge hem Türkiye için öneminden, önümüzdeki süreçte inovatif anlamda ne gelişmeler olacağından bahsetti. Nişasta sanayinin sıfır atıkla sanayileşmeyi hedeflediğini ve sürdürülebilirliğin en önemli meseleleri olduğunun altını çizdi.

Türkiye’nin tarımdaki ilk sivil toplum kuruluşu olan Adana Çiftçiler Birliği Derneği’nin başkanı Mutlu Doğru bölgedeki tarım dinamiklerinin nasıl değiştiğini, ne yöne doğru kaydığını anlatan bir konuşma yaptı. Ayrıca çiftçilerin nişasta sektörüne bakışı ve sektörün bileşenleriyle ilişkisini değerlendirdi.

TÜRİB Genel Müdür Yardımcısı Dr. Necla İ. Küçükçolak Ürün İhtisas Borsası’nı tanıttı ve işleyişini anlattı. “TURİB Lisanslı depo işletmecilerince oluşturulan elektronik ürün senetleri ile elektronik ürün senetlerine dayalı vadeli işlem sözleşmelerinin ticaretinin yürütülmesini sağlamak üzere borsacılık faaliyetinde bulunur” dedi. TURİB’in misyonunun tarım sektörünün ve ülkemiz ekonomisinin istikrarlı büyümesine destek olmak; vizyonunun ise tarım paydaşlarının etkin piyasa oluşumu kapsamında bir araya geldiği uluslararası sisteme entegre bir mübadele platformu haline gelmek olduğunun altını çizdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu belirtiniz!
Lütfen adınızı giriniz

SON HABER/DUYURU

SOSYAL MEDYA

2,209BeğenenlerBeğen
1,336TakipçilerTakip Et
3,862TakipçilerTakip Et