19 C
Adana
Cuma, Mart 29, 2024

Borsamız Ev Sahipliğinde Özbek-Türk İstişare Toplantısı Gerçekleştirildi

Yayın Tarihi:

Ticaret Borsamızın ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Özbek – Türk Diplomatik İlişkilerinin 30. Yılı Başarılar ve Yeni Fırsatlar” konulu istişare toplantısında konuşan Özbekistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Alişir Azamhocayev, “Böyle güzel tesis görmedim. ATB’yi boşuna övmüyorlarmış” dedi.

AZAMHOCAYEV, “ÜLKEMİZDE TÜRK MODELİ ÇALIŞIYORUZ”

İstişare toplantısı öncesi Adana Ticaret Borsası Hizmet Binası, Elektronik Alım Satım Salonu ve laboratuvarları gezerek buradaki çalışmaları yakından inceleyip, bilgi alan Özbekistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Alişir Azamhocayev, toplantıda yaptığı konuşmada “Adana Ticaret Borsası mimarisiyle, işleyişi ve teknolojisiyle göz kamaştırıyor. Bizde de güzel binalar var ama burası çok güzel. Boşuna övmüyorlarmış. Bizim ülkemizde de Ticaret ve Sanayi Odaları var ama borsa gibi tarımla iç içe olan bir kurum yok. Bu tesisi gördükten sonra bizde iş insanlarımıza, tarımla uğraşan çiftçilerimize buralardan bahsedeceğiz. Türkiye’de gördüğümüz güzel çalışmaları raporlayıp, ülkemize gönderiyoruz. Sayenizde borsaların nasıl çalıştığını gördük, üyelerine sağladığı kolaylıkları gördük. Bu alanda da Türk Modeli olarak çalışmalara başlayacağız.”

VİZESİZ GİRİŞİ ÜÇ AYA ÇIKARDIK

Türkiye’nin Özbekistan’ın kardeşi olduğunu da sözlerine ekleyen Büyükelçi Azamhocayev, “Geçen yıl bağımsızlığımızın 30. Yılını kutladık. Bizi tanıyan ilk ülke Türkiye oldu. Geçmişte bizim insanlarımıza Türkiye çok sahip çıktı. Tekrar onlarca kez teşekkür ediyorum. Bu yüzden başlıca reformlarımız Türkiye temellidir. Ülkemizde 2 binden fazla Türk sermayeli şirket bulunuyor. Türk vatandaşlarına bir ay olan vizesiz girişi üç aya çıkardık. Dış pazarımızda Türkiye, Çin, Rusya, Kazakistan, Güney Kore ve Afganistan bulunmaktadır. İhraç ürünlerimizin başında Yakıt (doğalgaz), gıda, kimyasallar, demirli metaller ve pamuk bulunuyor. İthal ettiğimiz ürünler ise makine, kimya, gıda, ham petrol ve demir ürünleridir. Amacımız Türkiye ile ticari hacmimizi arttırmaktır. Adanalı iş insanlarımızı Özbekistan’da yatırım ve ticaret yapmaya bekliyoruz” dedi.

BİLGİÇ, “İKİ KARDEŞ ÜLKENİN İŞ İNSANLARI TİCARETİ GELİŞTİRMELİDİR”

Adana Fahri Konsolosu İlker Medeni, Türkistanlılar Kültür veYardımlaşma Derneği Başkanı Osman Beg, Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe ve Genel Sekreter Birol Yarman, ASKON Adana Şube Başkanı Recep Çalışkan, Ceyhan Ticaret Odası Başkanı Şeref Can, Kozan Ticaret Odası Başkanı Mustafa Kandemir, ATB Meclis Başkanı Osman Bağış, yönetim ve meclis üyeleri ile Genel Sekreter T. Gökhan Öztürk’ün katıldığı istişare toplantısında ATB’nin tarihi ve işleyişi hakkında bilgi veren Başkan Şahin Bilgiç, “109 yıllık tarihi bir borsayız. 4 yıldır yeni tesisimizdeyiz. Borsa Kompleksimiz Türkiye’de örnektir. Bu örnek tesisimizin birincilik ödülünü Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın elinde aldık. 2023’te işlem hacmimizi 25 milyar TL’ye çıkarma hedefimiz var. Özbekistan bizim kardeşimizdir. İki kardeş ülkenin iş insanları olarak aramızdaki ticareti geliştirmek bizler için çok önemli. Bu toplantıları bu anlamda çok daha fazla önemsiyoruz. Adanamızla – Özbekistan ticari potansiyelini on katına çıkaracağımıza inanıyorum. Kardeşliğimize de bu yakışır diyorum. Tarımın en önemli merkezi Çukurova’da Adana’da, Ticaret Borsamızda sizleri ağırlamaktan onur duyduk” diye konuştu.

Konuşmaların ardından karşılıklı hediyeler verildi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu belirtiniz!
Lütfen adınızı giriniz

SON HABER/DUYURU

SOSYAL MEDYA

2,209BeğenenlerBeğen
1,336TakipçilerTakip Et
3,862TakipçilerTakip Et