Coğrafi İşaret Bilgilendirme Çalıştayı Gerçekleştirildi

Coğrafi İşaret
adanatb
Site Admin
Mesajlar: 460
Kayıt: Çrş Eki 27, 2021 2:41 pm

Coğrafi İşaret Bilgilendirme Çalıştayı Gerçekleştirildi

Mesaj gönderen adanatb »

Resim

Adana’nın sahip olduğu değerlerin tanıtımını sağlamak ve Adana’da üretilen ürünleri markalaştırmak amacıyla düzenlenen Coğrafi İşaret Bilgilendirme Çalıştayı, Vali Mahmut Demirtaş’ın katılımıyla gerçekleştirildi. TÜİK toplantı salonunda düzenlenen çalıştaya Vali Mahmut Demirtaş’ın yanı sıra Vali Yardımcısı Murat Süzen, İl Sanayi ve Teknoloji Müdürü Remzi Özdoğan, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkan Yardımcısı Mehmet Duyar ve oda temsilcileri katıldı. Çalıştaya Ticaret Borsamızı temsilen Genel Sekreterimiz T.Gökhan Öztürk katıldı.
Çalıştayda bir konuşma gerçekleştiren Türk Patent ve Marka Kurumu Başkan Yardımcısı Mehmet Duyar bugün dünyada trend olan coğrafi işaretin her geçen gün önemi artan kavramlardan biri olduğunu ifade etti. Coğrafi işaretin ne olduğunu da belirten Bakan Yardımcısı Duyar, “Coğrafi işaret kavramıyla bir yöreyle özdeşleşmiş, kendi sahip olduğu nitelik nedeniyle başka yörelerden farklılaşmış ürünleri kastediyoruz.” dedi.
Türk Patent ve Marka Kurumu olarak bu bölgede tescil süreciyle ilgili ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını dile getiren Başkan Yardımcısı Duyar, coğrafi işaretlerin tüketiciler bakımından özel bir yere sahip olduğunu belirterek “Bu sayede ürünlerin korumasını yaparak garanti altına almış oluyoruz. Bu noktada en büyük çağrıyı Sayın Cumhurbaşkanımız 2015’te tüm vali ve belediye başkanlarına yaptı. Tüm valilerimiz ve belediye başkanlarımız kendi yörelerine ait coğrafi işaretli ürünlerin tescillerini gerçekleştirme noktasındaydı. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu çağrısıyla birlikte kamuoyunda bu konuyla ilgili bir farkındalık oluştu. Bu farkındalık neticesinde 2018’de ülkemiz genelinde 87 adet tescil gerçekleştirdik. Bugün itibariyle tescil sayımız 426’ya ulaştı. 406 tane de başvuru süreci devam eden ürünümüz var.” dedi.
Vali Demirtaş ise yaptığı konuşmada Adana’nın sahip olduğu verimli tarım alanları sayesinde çok şey ürettiğini dile getirdi. Bu çeşitliliğe rağmen sadece bir ürünün coğrafi işaretli olduğunu belirten Vali Demirtaş, “Bir ürünün markasına, bir ürünün kalitesine o ürünün coğrafi işaretinin olup olmadığına özellikle bakılır. Hem iç piyasada bakılır hem de dış piyasada bakılır. Biz de onun için önce Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanımızla Başkan Yardımcımız Mehmet Duyar ile görüşme yaptık. Görüşmemizde Mehmet Duyar kendisinin de Adanalı olduğunu belirterek Adana’yı bulunmuş olduğu noktadan daha ileriye taşımak için bir toplantı yapma önerisi sundular.” dedi.
Konuşmaların ardından Türk Patent ve Marka Kurumu Coğrafi İşaretler Dairesi Başkanı Hakan Kızıltepe bir sunum gerçekleştirdi. Adana’dan coğrafi işaret başvurusu yapılan ürünlere ilişkin gerçekleştirilen bilgilendirme sunumumun ardından ise çalıştay, yapılan çeşitli değerlendirme ve görüş alışverişiyle son buldu.