0.322  453 7034 genelsekreterlik@adanatb.org.tr
HABERLER

13.11.2019 - ADANA'DA TARIM VE GELECEĞİ ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesinin düzenlediği “Adana’da Tarım ve Geleceği Çalıştayı” Yönetim Kurulu Başkanımız Sn. Şahin Bilgiç’in de katılımıyla gerçekleştirildi. Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Sarıçam Belediye Başkanı Bilal Uludağ, Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör ile Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Doğan’ın katıldığı programda bir konuşma gerçekleştiren Vali Demirtaş, dünyanın en önemli üretim sahalarından biri olan Çukurova’nın, binlerce yıllık geçmişiyle dün olduğu gibi bugün de ekonomik ve stratejik önemini koruduğunu ifade etti.

Ülkemizdeki turunçgilin %30’unun, kavunun %12’sinin, karpuzun %25’inin, marulun %23’ünün, soya ve yer fıstığının %57’ye yakınının Adana’da üretildiğine değinen Vali Demirtaş, “Bununla birlikte dane mısır, yağlık ayçiçeği ve pamuk da önemli bitkisel ürünler arasında boy göstermektedir. Yılda yer yer iki ürün alınan bu bereketli topraklarda neredeyse yetişmeyen tarım ürünü yoktur. Dolayısıyla tarım, bu toprakların can damarıdır. Öyle ki 2018’de 6.76 Milyar TL’si bitkisel üretim olmak üzere, toplam 9.76 Milyar TL’lik tarımsal üretim değeriyle Adana, Türkiye’de 6. sırada yer almıştır. Aynı dönemde gıda ve tarım ihracatımız da 536 milyon $ olarak gerçekleşmiştir. Yani ilimizin toplam ihracatının %27’sini gıda ve tarım sektörü oluşturmuştur” dedi.

Dünya ve ülkemizdeki çevresel, ekonomik ve sosyal gelişme eğilimleri ışığında geleceği kestirmek ve alınabilecek önlemler konusunda fikir üretmek amacıyla düzenlenen Adana’da Tarım ve Geleceği Çalıştayı; Endüstri Bitkileri, Hayvancılık, Ilıman İklim Meyveleri, Su Ürünleri, Subtropik Meyveler, Sulama ve İklim Değişikliği, Süs Bitkileri, Tahıllar, Tarım Teknolojileri, Tarım Toprakları, Tarım Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, Tarımda İşgücü ve Göç, Tarımda Örgütlenme ve Kooperatifçilik, Açıkta ve Örtüaltında Sebze Yetiştiriciliği adlı toplam 14 konu başlığında 240 uzman tarafından yapılan tartışmalarla devam etti.

 

 

 

ANA SAYFA SİTE HARİTASI İLETİŞİM