0.322  453 7034 genelsekreterlik@adanatb.org.tr
HABERLER
25.03.2016 RUSYA KRİZİNDE ZARAR GÖREN NARENCİYE SEKTÖR TEMSİLCİLERİ ATB'DE BULUŞTU


Bilgiç, “Rusya Krizinden Adana narenciye sektörü olumsuz etkilendi”

Suriye sınırında Rus uçağının düşürülmesiyle Rus hükümetinin Türkiye’ye koyduğu ekonomik ambargodan olumsuz etkilenen birçok sektör gibi Çukurova bölge üreticileri de etkilendi. Adanalı narenciye üreticileri ve sektör temsilcileri ATB’de bir araya gelerek çözüm arayışlarında bulundu.

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Bilgiç, Yönetim Kurulu Üyesi Yasin Milli, Genel Sekreter T. Gökhan Öztürk, ATB üyeleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü temsilcileri, Çukurova Üniversitesi’nden konu uzmanı öğretim üyesinin katılımıyla gerçekleşen Narenciye Sektör Toplantısında konuşan ATB Başkanı Şahin Bilgiç, Rusya kriziyle narenciye sektöründeki sorunların arttığını, kısa ve uzun vadede neler yapılabileceğinin masaya yatırılarak üreticilerin bu sıkıntıdan biran önce kurtulması gerekir dedi.

Başkan Bilgiç, “Narenciye ile ilgili yaşanan sorunları Ortak Akıl Toplantısında Borsalar Konseyi Toplantısında Gümrük ve Ticaret Bakanımız ve Ekonomi Bakanımız ile paylaştık. Üretilen narenciyenin üreticiyi sıkıntıya sokmadan elden çıkarılmasını arzu ediyoruz. Kısa vadede Bakanımızla yaptığımız görüşmede narenciye konusunda kamu spotuna ağırlık vermemiz

gerektiğini bildirdik. Narenciyede tüketim miktarının arttırılmasının önemine değindik. Uzun vadede ise Bakanımız tarafından Tarımda Havza Modeli çalışmasına 2017 yılının Ocak ayında geçilebileceği bilgisini aldık. Bu model sayesinde üreticinin tarımı sürdürebilir hale getireceğini umut ediyoruz.” diye konuştu.

Sektörün temsilcileri ile gerçekleştirilen istişarede; Yıllar bazında ürün girdi maliyetinin satış miktarına göre daha fazla artması, Sürdürülebilir narenciye üretimi için çeşit, pazar ve fiyat avantajı bakımından uygun çeşitlerin planlanarak dikimlerinin yapılması, Bu dar boğazı atlatılana kadar, üreticilerin hali hazırda kullanmış olduğu ödenmesi gereken işletme kredilerinin, yatırım kredilerinin faizlerinin yeniden yapılandırılması, Havza bazlı destek kapsamında narenciye ürünlerine kilogram başına destek verilebilmeli, Narenciye Üretici birlikleri desteklenmeli, birlikler narenciye ürünlerinin tanıtımını ve fuar organizasyonlarını aktif bir şekilde yapabilmeli, Üretici örgütlerinin etkin çalışması ve sürdürülebilirliği için, Narenciye üreticilerinin birlik üyeliği cazibeli hale gelmeli.  Milli hasılanın %1’i kadar tarımın sübvanseye edilmesi ile ilgili kanunun uygulanmasının sağlanması, Kırmızı örümcek ve thrips için kullanılacak ilaç ve nasıl kullanılacağı konusundaki üreticilerin bilgilendirilmesi, Narenciye ürünün raf ömrünü arttırmak için üreticilere gübreleme eğitiminin verilmesi. Özellikle satsuma grubunda azot kullanımı konusundaki yanlışlıkların giderilmesi, Avrupa ülkelerinde kullanılan ilaçlar ile Ülkemizde’de kullanılan ilaçlar eşleştirilmeli, Avrupa Birliği kalıntı limitleri göz önünde bulundurularak ülke üretimimizin şekillendirmesi, İlaçtaki KDV oranının düşürülmesi. Rusya’ya yapılan ihracat miktarının diğer ülkelere yapılacak ihracat ile kapatılması mümkün olmadığı için Rusya pazarının kapanması nedeniyle ihracatçıların Avrupa pazarına yönelmesiyle Avrupa pazarında ürünlerin daha düşük fiyatla gerçekleşmesi ile sıkıntı yaşanabileceği, Ülkemizde, kişi başı taze ve sıkılmış narenciye tüketimini arttırmak için kamu spotu ile okullarda, diğer  kamu kurum ve kurumlarında tüketiminin özendirilmesi hem kısa süreli hem orta ve uzun vadeli bir çözüm olabileceği, Narenciye tüketim şeklinin değiştirilmesi veya tüketim süresini uzatacak şekilde narenciye bazlı gıdalar oluşturulması (Konserve gibi). Oluşturulacak gıdaların yeni tüketim şekli ile ürünler uzak ülkelere ihracatının yapılabilmesi. Narenciye ürünlerinin işlenmiş ürünlere dönüştürerek satılmasını sağlayacak üretim tesisi kurulmasına yönelik yatırımcılara kamu destek programlarının oluşturulması. Adana narenciye ürünlerinin marka haline getirilmesi için çalışmalar yapılması. Bahçedeki ürün fiyatı ile tüketiciye ulaşan fiyat arasındaki farkı giderecek alt yapının oluşturulması gibi çözüm önerileri ile tüm sıkıntıların üstesinden gelinebileceği bildirildi.

 

 

 



 
ANA SAYFA SİTE HARİTASI İLETİŞİM