0.322  453 7034 genelsekreterlik@adanatb.org.tr
HABERLER

01.08.2016 - ATB "YETKİLİ SINIFLANDIRICI LİSANSI" ALDI


5300 Sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu’na istinaden lisanslı depoların faaliyet gösterebilmesi için Adana Ticaret Borsası ‘Yetkili Sınıflandırıcı Laboratuvar Lisansı’ aldı.

LİSANSLI DEPOCULUK ÖNE ÇIKIYOR
Tarım dendiği zaman akla ilk Çukurova bölgesinin geldiğini her platformda dile getiren TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, “Çünkü Çukurova toprak, su ve hava yapısı bakımından ahengi en güzel şekilde sağlamaktadır. Bu anlamda da tarım ürünlerinde özellikle üretim miktarı göz önüne alındığında hububat ürünleri ilimizde ve bölgemizde ilk sıralarda yer alır, bu nedenle de hububat ürünlerinin lisanslı depoculuğu öne çıkmaktadır. ATB’nin Gümrük ve Ticaret Bakanlığından Yetkili Sınıflandırıcı Faaliyet Belgesi alması ile ilimizde, Hububat ürünlerinin Lisanslı depoculuk ile lisanslı depolarda muhafaza edilebilmesi için ürünlerinin analizi yapılarak, ürünün nitelik ve özellikleri belirlenecek, standartlara uygun olarak sınıflandırılıp ve bu durumun belgelendirilmesi yapılabilecektir. Bundan sonrada üyelerimize bu hizmeti sunarak ilimizde lisanslı depoculuk faaliyetinin de artması beklenmektedir.”

PROTOKOL İMZALANDI
ATB olarak Yetkili Sınıflandırıcı Faaliyet Belgesi alınması ile birlikte, lisanslı depoculuk için çalışmalara başladıklarınıda ifade eden Başkan Şahin Bilgiç, “Lisanlı depoculuk mevzuatı gereği ilimizin yetkili sınıflandırıcı laboratuvar hizmetleri yetkisi Adana Ticaret Borsası’nın uhdesindedir. Bu kapsamda lisanslı depoculuk hizmeti verebilmesi için ilk protokol Genel Sekreterimiz T. Gökhan Öztürk’ünde hazır bulunduğu törende Üyemiz olan Köseoğlu Agro firması ile imzaladık. Bu protokol ile Köseoğlu Agro firması hasat döneminde lisanslı depoculuk hizmeti vermeye başlayacaktır.”

HEM ÜRETİCİ HEM DE LİSANSLI DEPO İŞLETMELERİ İÇİN LİSANSLI DEPOCULUĞUN AVANTAJLARI ÇOK
Lisanslı depoculuk ile deposu olmayan üreticilere depolama kolaylığı getirildiğinin altını da çizen Başkan Şahin Bilgiç, “Lisanslı depoculuk ile ürünler daha sağlıklı şartlarda saklanacak. Lisanslı depolarda saklanan ürünler ‘Ürün Senetleri’ ile satılacağından ürün el değiştirmeyecek, yıpranma olmayacak. Ürün senetleri el değiştirecek. Üründe nakliye olmayacak. Lisanslı depodan çıkan ürün direk nihai kullanıcısına ulaşacak. Ürün senetleri ile bankalardan daha avantajlı, kolay ve uygun kredi alınabilecek. Lisanslı depoya giren ürün için üreticiye verilen ürün senetlerinin el değiştirmesinden doğan kazançlar gelir vergisi ve kurumlar vergisinden istisna tutulmuştur.  Ürünlerin lisanslı depolara ilk tesliminde ve borsadaki alım satımında katma değer vergisi (KDV) istisnası getirilmiştir. Lisanslı depo işletmesi ile mudi arasında yapılan sözleşmeler ve ürün senetleri damga vergisinden istisna tutulmuştur. “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ” ile lisanslı depoculuk hizmetleri bölgesel desteklerden yararlandırılacak yatırım konuları arasına dahil edilmiştir. Bir diğer önemli unsur ise ürün senedi ile yapılan satışların vade olmaksızın peşin yapılmasıdır. Bu bir mecburiyettir. Aksi takdirde sistem satışa izin vermemektedir. Vatandaş “Ben malımı sattım. Paramı alabilir miyim?” diye bir sıkıntı yaşamamaktadır. Bu sistem borsamızın elektronik satış sistemimiz ile daha da önem kazanacaktır.” diye konuştu.
Adana Ticaret Borsası ile Köseoğlu Agro firması arasında karşılıklı imzalanan protokolün ardından Başkan Şahin Bilgiç, Lisanslı depoculuğa ilgi duyan firmaların artmasını bekledikleri yeniledi.

 

 

 



 
ANA SAYFA SİTE HARİTASI İLETİŞİM