0.322  453 7034 genelsekreterlik@adanatb.org.tr
HABERLER

06.11.2017 - EKONOMİ BAKANLIĞI DOĞU AKDENİZ'DE SANAYİ VE İHRACATÇILARLA BULUŞTU

Ekonomi Bakanlığı’nın sağladığı destekler ve gerçekleştirdiği faaliyetlerle ilgili bilgilendirme programı kapsamında, Müsteşar Yardımcısı Kadir Bal başkanlığındaki 100 kişilik heyet Doğu Akdeniz bölgesindeki ihracatçı ve sanayicilerle bir araya geldi.
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Borsamız Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Bilgiç, Adana Sanayi Odası Meclis Başkanı İsrafil Uçurum ve Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe’nin de katıldığı bilgilendirme toplantısında, AB Genel Müdürü Murat Yapıcı, Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürü Uğur Öztürk, İhracat Genel Müdür Yardımcısı Musa Demir, İthalat Genel Müdür Yardımcısı Cavit Özdem, 24 ve 25.Dönem Kahramanmaraş Milletvekili ve Ekonomi Bakanı Başdanışmanı Sevde Beyazıt Kaçar tarafından bakanlığın faaliyetleri ve destekleri ile ilgili açıklamalarda bulunuldu. Sanayici ve ihracatçıların soruları cevaplandırıldı.
Adana, Mersin, Hatay, Osmaniye ve İskenderun’da faaliyet gösteren 160 firma ziyaret ederek, ihracatta karşılaşılan sorunları dinleyen, destek ve hizmetler hakkında firma temsilcilerine bilgi veren Ekonomi Bakanlığı Heyeti, ziyaretlerin ardından Adana Sanayi Odası’nda düzenlenen bakanlık faaliyetleri ve sağlanan desteklerle ilgili bilgilendirme toplantısına katıldı.
Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Ekonomi Bakanlığı’nın ihracatçı firmaları ziyaret etmesinden büyük mutluluk duyduklarını belirterek, , ihracat, üretim ve istihdamın artması anlamında oldukça verimli bir çalışma olduğunu ifade etti. İstişare ortamı yaratılmasının, sorunların anlaşılması ve çözüm yollarının geliştirilmesi açısından önemli bir fırsat yarattığını vurgulayan Kıvanç, “Bölgemiz sanayicisi ve ihracatçısı için yeni bir sinerji oluştuğu inancındayım. Ekonomi Bakanlığı uzmanlarımızın verdiği bilgiler firmalarımız ihracatta yol haritası oluştururken önemli bir rehber niteliği taşıyacaktır” dedi.
Ekonomi Bakanlığı’nın ihracatçılara destek anlamında önemli çalışmalar yaptığını, dış ticarette teşvik programlarının ekonomik büyümeyi ve ihracatı destekleyecek önemli bir araç olarak tasarlandığını vurgulayan Kıvanç,  ancak Adana olarak bu desteklerden yeterince yararlanılamadığını. Bu tür bilgilendirme toplantılarıyla daha etkin ve verimli şekilde kullanılmasını sağlamayı hedeflediklerini söyledi.
İplik sektörü ek vergi kapsamına alınmalı
ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, Ekonomi Bakanlığı’nın ihracat ve yerli üretime yönelik uygulamalarının sanayiciler açısından çok önemli olduğunu, özellikle haksız ithalatın engellenmesine yönelik ticaret politikası önlemlerinin hayati önem taşıdığını, adeta can suyu konumunda bulunduğunu belirtti.  
Tekstil sektöründe 6 yıl önce başlatılan ek vergi uygulamaları, bugün devlet politikası haline geldiğini belirten Kıvanç,  yerli sanayiyi korumaya yönelik uygulamaların başarılı sonuçlarını hep birlikte görüldüğünü ve etkin bir şekilde devamını talep ettiklerini söyledi. Kıvanç, şöyle konuştu:
“Bu anlamda özellikle geçmişte yapılan yatırımlarla önemli üretim ve istihdam potansiyeline sahip yerli iplik sektörünün ek vergi kapsamına alınması yönündeki talebimizi bir kez daha yenilemek isterim. Nitekim ek vergi kapsamı dışında kalan sentetik iplik ithalatı
2009 yılında 130 bin ton civarındayken, alınan anti-damping önlemlerine rağmen yüzde 50’den fazla artarak 2017 yılı sonunda 200 bin tona yaklaşması öngörülmektedir. Yine ek vergi kapsamı dışında kalan pamuk ipliği ithalatı, 2012 yılında 100 bin tonun altına gerilemişken, koruma önleminin kalkmasıyla yerli üretim ve istihdamı yok edecek şekilde hızlanmıştır. 2017 yılı sonunda pamuk ipliği ithalatının 2012 yılına göre yüzde 130’a yakın oranda artarak 220 bin tonlara yaklaşması beklenmektedir.”

Müsteşar Yardımcısı Bal: Önemli destekler sağlıyoruz
Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kadir Bal, sanayici ve ihracatçıların sorunlarının yerinde belirlenmesi amacıyla sahaya indiklerini, bugüne kadar 25 ilde bin 150 firmanın ziyaret edildiğini, yıl sonuna kadar bin 500 firmaya ulaşılmasını hedeflediklerini bildirdi. Yatırım, üretim ve ihracat aşamalarında sanayici ile içiçe bulunan bakanlık olduklarını anlatan Bal, “Çok verimli geçen ziyaretlerde dile getirilen sorunlar ve beklentiler önümüzdeki dönem uygulanacak politikaların ve alınacak kararların belirlenmesinde dikkate alınacak. Bu nedenle çok önemsiyoruz” dedi.
Bölgesel teşvik uygulaması kapsamında, Adana’nın 2012 yılından bugüne kadar 12 milyar lira tutarında 531 yatırım belgesi aldığını belirten Müsteşar Yardımcısı Kadir Bal, ikinci bölge kapsamındaki iller arasında, Adana’nın belge sayısı açısından üçüncü, yatırım büyüklüğü açısından ikinci sırada yer aldığını, teşvik sisteminden oldukça istifade etmeye çalıştığını söyledi.
Ekonomi Bakanlığı tarafından sanayicilere ve ihracatçılara yönelik hizmet ve desteklerle ilgili bilgi veren Müsteşar Yardımcısı Kadir Bal, “Yatırımcılarımıza yatırımlarını yaparken nakit para desteği vermiyoruz ama nakit etkisi yaratacak önemli destekler sağlıyoruz diye konuştu.
Milletvekili Erdinç: Desteklerden yararlanılmalı
Ak Parti Adana Milletvekili Mehmet Şükrü Erdinç ise, Adana’nın sanayi ile anılan nadir şehirlerden biri olduğunu, tekstilden tarıma birçok alanda ilk 5 il arasında yer aldığını söyledi.
Adana’da ihracatın daha ileriye gidebilmesi, üretimin yükselebilmesi, sanayicinin güçlenebilmesi için verilen desteklerden ciddi biçimde yararlanılması gerektiğini vurgulayan Erdinç, özellikle cari açığın azaltılması noktasında ithalata dayalı ürünlerin ülkemizde üretilmesi halinde teşviklerden faydalanma imkanı getirildiğini belirtti. Erdinç, istihdam ve üretimde ciddi paya sahip iplik sektörünün korunması amacıyla iplik ithalatında antidamping uygulamasına yönelik çalışmaların bir an önce tamamlanarak yürürlüğe konulması gerektiğini kaydetti.

 
ANA SAYFA SİTE HARİTASI İLETİŞİM