0.322  453 7034 genelsekreterlik@adanatb.org.tr
HABERLER
12.11.2015 "KARARLIYIZ ADANA ÇAĞ ATLAYACAK"

Gazeteci Mehmet Uluğtürkan sunduğu TV A’da yayınlanan İş’te Kazanç programına katılan Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe ve Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, yeni dönemde içerisinde güçbirliği yaparak içerisinde olacakları projelerle Adana’nın Türkiye’nin en gelişmiş kentlerinden biri olacağını söyledi.
Adana’nın 3 meslek odası başkanı birlikte yer aldığı yönetmenliğini Filiz Yıldırıcı’nın yaptığı TV programda Ekonomi Gazetecileri Derneği Doğu Akdeniz Temsilcisi Mehmet Uluğtürkan’ın sorularını yanıtladı. Yeni dönemde Adana’nın ekonomik büyüme hedeflerini anlatan Oda başkanları, ‘Trade Map’, Enerji İhtisas Bölgesi’, ‘Tarım OSB’ ‘Atak’ ve ‘Borsa Kampüsü’ ile atılım yapacağını anlattı.
KIVANÇ: KİM NE ÜRETİYORSA İHRACINI SAĞLAYACAĞIZ
Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, görev geldikleri ilk günden itibaren Adana’nın yaklaşık 2 milyar dolarlık yıllık ihracatını kentin potansiyeline yakıştırmadıklarını, bu yönde geliştirdikleri bir projenin geçtiğimiz ay faaliyete geçirildiğini söyledi. Adana’da kim ne üretiyorsa pazarını bulmanın ADASO’nun işi olacağını belirten Kıvanç, “Bir yıldır üzerinde çalıştığımız projeyi hayata geçirdik. Ürettiği ürünün GTİP kodu ile ADASO’ya gelen her girişimciye ürününü hangi ülkelere satabileceği, hangi fiyatlardan pazarda yer alabileceğini hatta hangi ithalatçı şirketlerle irtibata geçebileceği konusunda ücretsiz danışmanlık vereceğiz. Bunu Türkiye’de uygulayan ilk oda olmaktan gururluyuz. Sonuçlarını bir yıl içerisinde alacağımız projeyle Adana’nın ihracatı ivme kazanacak” dedi.
Enerji İhtisas Bölgesi’yle ilgili uzun bir süreden beri uluslararası bir danışmanlık firmasıyla çalıştıklarını anlatan ADASO Başkanı Kıvanç, “Ne yazık ki kamulaştırma ve hukuki süreç çok uzun sürdü. Dünyada benzer bölgelerin yıllık 60 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiği enerji bölgesini Adana’ya kazandırmanın çalışmalarını gerçekleştiriyoruz. Sona yaklaşıyoruz. Bunu yaptığımızda Adana Türkiye’nin 3 büyük ekonomisine sahip kentlerden biri olacak. Moral bozmaya gerek yok. Adana, dünyanın en yaşanabilir, en gelişmiş kenti olacak” diye konuştu.
TARIM İHTİSAS BÖLGESİ’NE HAZIRLANIYORUZ
Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe de çalışmaları kapsamında ihracat artışına yönelik faaliyetlere hız verdiklerini meslek komitelerini dünyanın en etkin fuarlarıyla buluşturmaya devam ettiklerini söyledi. Adana’nın tanıtım ve kalkınma hamlesine ihtiyaç duyduğunu, bu çerçevede geçtiğimiz hafta 3 Oda ve Adana OSB ortaklığında ‘Adana Tanıtım ve Kalkınma A.Ş.’yi kurduklarını hatırlatarak, “Kentimizi hem turizm hem de yatırım imkanları açısından yurt içine ve yurt dışına doğru ve etkin tanıtmamız lazım. ATAK yeni dönemde ses getirecek projeleriyle bu heyecanı yaratacak. 4 ortaklı bir şirket ama yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları paydaşımız olacak. Elbirliğiyle güzel işler çıkaracağız” dedi. Adana’da tarımsal üretimi ve seracılığı geliştirecek ‘Tarım İhtisas Bölgesi’ çalışmalarına da değinen Menevşe, “Yer bulma aşamasındayız. Kurduğumuzda tarımsal üretimimiz ve ihracatımız önemli bir atılım gerçekleştirecek” diye konuştu.
BİLGİÇ: BORSA KAMPÜSÜ GELECEK YILIN HASAT DÖNEMİNE YETİŞECEK
Adana’da moral bozacak söylemlerden, iyi iş çıkaranları engelleyen tutumdan vazgeçilmesi gerektiğini belirten Adana Ticaret Borsası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Şahin Bilgiç de kentin tarımsal gücüne vurgu yaptı. Türkiye’nin en modern borsa kampüsünün Adana’ya kurulacağını anlatan Bilgiç, “Kampüste, 6 bin metrekarelik kapalı alan, 150 kişilik alım satım salonu, laboratuvar ve idari hizmetler binası, garaj, sosyal donatılar ve başlangıçta 100 bin ton kapasiteli depolar olacak. Kampüsün hizmete girmesiyle tarımın başkenti olan Adana'nın tarımsal ticarette en önde olacağına inanıyoruz. 71 dönümlük araziye projelendirilen Borsa Kampüsü'nde, yılda ortalama 5,5 milyon ton tarımsal ve hayvansal ürünün alım ve satımı gerçekleşecek. Adana'yı, ülkemizin ticaret merkezi haline getirecek kampüsü gelecek yılın hasat dönemine yetiştireceğiz” diye konuştu.  
Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe:
ATAK konusu... Ben bu konuyu yönetim kurulu başkanı olduğumdan beri dile getiriyordum. Burayı 5-6 ay önce TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ziyaret etmişti. "Siz buraya çok güzel oteller yaptınız, kısa sürede yatak kapasitenizi 10 bin yatağa çıkarttınız, ama otelciler gelenin olmamasından dolayı şikayetleri var" demişti. Ulusoy'un bu söylemi ATAK'ın kurulma amacını ortaya koyuyor.
Bize gelen tenkitler arasında "Siz dört kurumsunuz ama bu şehrin çok kurumları var" vardı... Bu şirket proje bazlı çalışacak. Kâr amacı gütmeyecek... Projeleri gerçekleştirirken de şehrin tüm odaklarını kendisine paydaş olarak alacak... Yani ATAK'ın yapısını düşünmeyin, bütün paydaşlar bizimle olacak...
Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç:
Ceyhan yolu üzerinde 72 dönümlük bir arazi aldık. Burada yeni borsamızı yapıyoruz. Kabası bitti. Ancak şimdi asıl teknik çalışmalarımız sürüyor. Teknolojik satış salonumuzun projesi daha 2 ay önce Çukurova Kalkınma Ajansı'ndan geçti. Daha sonra akredite laboratuvarlar başlayacak yapılmaya. Dünyadaki diğer borsalarla entegre olması vesaire bu işler devam ediyor. Ben iddia ediyorum. Türkiye'nin en modern ve kapsamlı borsasını yapıyoruz. Referans borsa olacağız. İç planda 45 bin tonluk depolama tesisleri olacak. Bu sene sonu bitiyor. 45 tonluk çelik silo depolama tesislerimizi bitiyoruz. 2016'nın ağustosunda o depolarımıza elektronik satışlarımızdan ürünler koymaya başlayacağız. Bu gelişim Adana ve bölgesi ticaretini de canlandırmış olacak. 



 
ANA SAYFA SİTE HARİTASI İLETİŞİM